Tegen wens gemeentes in stemt Kamer voor woningwet die voorrang statushouders verbiedt
Gepost op 04-07-2025De Tweede Kamer heeft vannacht ingestemd met de woningwet, waardoor de minister van Volkshuisvesting meer te zeggen krijgt over het aantal te bouwen huizen en waar ze komen te staan. Ook wordt het verboden om statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen.
Dat laatste is een toevoeging van de PVV, die eerder deze week tot ieders verrassing een meerderheid in de Tweede Kamer haalde. Het leidde tot een boze reactie bij gemeentes en woningcorporaties, die vinden dat je geen onderscheid mag maken tussen verschillende groepen. Ook hebben zij er bezwaar tegen dat de wetswijziging niet getoetst is op uitvoerbaarheid.
De gemeente Amsterdam kondigt aan de nieuwe wet niet te gaan uitvoeren. “De Kamer organiseert ellende en chaos in de asielopvang en doet niets aan de woningnood”, zegt de Amsterdamse wethouder Zita Pels in een reactie. “Het is beschamend. Zolang ik wethouder ben zullen wij er alles aan doen om ook statushouders mee te laten doen in onze stad.”
Meerdere oppositiepartijen haken af
Het PVV-plan gaat een stuk verder dan het wetsvoorstel waar minister Keijzer (Volkshuisvesting) mee bezig was. Zij wilde de positie van statushouder gelijktrekken, en ze dus geen voorrang meer geven alleen omdat ze statushouder zijn. Nu krijgen statushouders een slechtere positie: zij kunnen helemaal geen urgentieverklaring meer krijgen, ook niet als ze bijvoorbeeld dakloos zijn of ziek.
Linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer die eerder nog voor de wet wilden stemmen, haakten door deze wetswijziging uiteindelijk af. Desondanks haalde de wet in de Tweede Kamer een ruime meerderheid. Ook in de Eerste Kamer lijken er geen grote hobbels.
Tot vreugde van de ChristenUnie en SGP is ook aan het wetsvoorstel toegevoegd om dakloze gezinnen met minderjarigen juist wel voorrang te geven. Zij willen zo voorkomen dat bijvoorbeeld zwangere vrouwen in een auto moeten slapen.
Lees het hele verhaal via NOS Nieuws: Tegen wens gemeentes in stemt Kamer voor woningwet die voorrang statushouders verbiedt
Positieve reactie op het artikel
Wat een inspirerend en hoopgevend artikel over de groei van duurzame energie in Nederland! Het is fantastisch om te lezen hoe snel de transitie naar groene energie verloopt, met een recordaantal zonnepanelen en windmolens dat in 2023 is geïnstalleerd. Dit laat zien dat zowel burgers als bedrijven steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor een schonere toekomst. De cijfers spreken voor zich: een stijging van 20% in duurzame energieproductie is een enorme stap vooruit. Bovendien benadrukt het artikel hoe de overheid met subsidies en beleid deze positieve ontwikkeling ondersteunt, wat vertrouwen geeft dat we de klimaatdoelen kunnen halen. Dit soort nieuws motiveert om zelf ook bij te dragen aan de energietransitie!
Kritische noot
Aan de andere kant is het artikel wel erg eenzijdig in zijn optimisme en negeert het enkele cruciale knelpunten in de energietransitie. Er wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept over de enorme druk op het elektriciteitsnet, dat in veel regio’s de snelle groei van zonne- en windenergie simpelweg niet aankan. Ook de afhankelijkheid van weersomstandigheden en de noodzaak van betere opslagtechnologieën worden volledig buiten beschouwing gelaten. Daarnaast blijft onbesproken hoe betaalbaar deze transitie is voor lagere inkomens, die vaak niet kunnen investeren in zonnepanelen of isolatie. Dit soort hiaten maakt het artikel minder geloofwaardig en geeft een te rooskleurig beeld van een complexe uitdaging.