Bruin ei verdwijnt langzaam uit supermarkten, maar waarom?

Gepost op 07-05-2024

Bruine eieren verdwijnen uit steeds meer schappen in de supermarkt, signaleert De Telegraaf vandaag. Zo verkoopt Lidl al sinds 2019 alleen nog maar witte eieren en gaat ook Albert Heijn vanaf eind juli over op alleen nog maar witte eieren. En dat terwijl veel consumenten nog altijd een voorkeur hebben voor bruine eieren. Maar is er eigenlijk wel een verschil?

Over het algemeen leggen bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte, al hangt de kleur van het ei uiteindelijk af van de oorlel. Een kip met een witte oorlel legt een wit ei. Een kip met een rode oorlel legt een bruin ei.

Witte eieren zijn voor de boer een stuk goedkoper, vertelt Peter van Horne, pluimvee-econoom bij Universiteit Wageningen. De productiekosten zijn 9 procent lager. De witte kip is kleiner en heeft daardoor minder voer nodig, terwijl de kip meer eieren legt dan de bruine kip, legt hij uit. “En ze houden het leggen ook tien weken langer vol. Hierdoor heeft een boer dus minder vaak nieuwe kippen nodig, wat weer duurzamer is.”


Lees het hele verhaal via NOS Nieuws: Bruin ei verdwijnt langzaam uit supermarkten, maar waarom?

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *