Nederlanders eten minder vlees, laagste aantal kilo's in twintig jaar

Gepost op 22-10-2025

In Nederland wordt minder vlees gegeten. Dat is de conclusie van onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Vergeleken met een jaar geleden zijn we ongeveer een halve kilo minder vlees gaan eten. Daarmee komt de vleesconsumptie op het laagste niveau sinds de start van de metingen in 2005.
De onderzoekers hebben onder meer gekeken naar hoeveel dieren er zijn geslacht. De hoeveelheid varkens, kippen, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden is in kaart gebracht en ook werd gekeken naar CBS-statistieken over de in- en uitvoer van vlees, hoe groot de voorraad opgeslagen vlees in Nederland is en wat daarvan wordt gebruikt.
Vorig jaar was het totale vleesverbruik van Nederlanders 74,4 kilo. Dat is het karkasgewicht: het gewicht van het dier inclusief botten. Ongeveer de helft daarvan wordt daadwerkelijk opgegeten. Nederlanders eten dus volgens het onderzoek iets meer dan 37 kilo vlees per persoon per jaar.
Daling sinds corona
Uit de cijfers blijkt dat in coronajaar 2020 een daling werd ingezet. “Horeca moest sluiten waardoor ineens een heel verkoopkanaal wegviel”, zegt onderzoeker Hans Dagevos. Dat werd niet allemaal gecompenseerd met het vlees dat thuis werd gegeten. In de cijfers is te zien dat het vleesverbruik niet meer terugveert naar het niveau van voor corona.
Uit de cijfers is niet op te maken waarom mensen minder vlees zijn gaan eten. Dagevos heeft na het bestuderen van verschillende onderzoeken over het consumeren van vlees wel een idee. “Het kan te maken hebben met gezondheid of met principiele kwesties die meespelen.”
Wakker Dier ziet dat steeds meer mensen minder vlees willen eten. “De belangrijkste redenen die ze daarvoor geven zijn het milieu, hun gezondheid en het welzijn van dieren”, zegt Collin Molenaar van de dierenwelzijnsorganisatie.
“Daarnaast is vlees duurder geworden”, zegt onderzoeker Dagevos. Nederlanders zijn het afgelopen jaar minder varkensvlees en rundvlees gaan eten. “Dat komt eigenlijk ook wel overeen met de prijzen van vlees, die zijn met name voor rundvlees flink gestegen”, zegt Molenaar.
Er belandden wel meer kippen op het bord, zegt Dagevos. “Kippen hebben een gezonder imago en ook bereidingsgemak speelt mee in de keuze van mensen.”
‘Dieren een rotleven besparen’
Een internationaal team van meer dan 60 onderzoekers, waaronder ook van de Wageningen Universiteit, bracht onlangs nog een rapport uit over voeding en onze planeet. Daarin staat onder meer dat we minder vlees moeten eten om de wereld en onszelf gezond te houden. Nederlanders eten nu drie keer zoveel vlees als wordt aangeraden.
Volgens Wakker Dier worden er dagelijks in Nederland meer dan 650.000 dieren gegeten. De organisatie vindt het belangrijk dat er minder vlees wordt gegeten, omdat er dan minder dieren worden gehouden. “Bij ieder eetmoment kunnen we dieren een rotleven in de vee-industrie besparen”, schrijft de organisatie.
Dat het vleesverbruik in Nederland daalt volgens deze cijfers betekent niet dat we ineens grote veranderingen gaan zien op het bord van Nederlanders. “We praten over de daling van zo’n anderhalve kilo vleesverbruik in vijf jaar tijd”. Volgens Dagevos blijft het eten van vlees bij de westerse cultuur horen.


Lees het hele verhaal via NOS Nieuws: Nederlanders eten minder vlees, laagste aantal kilo's in twintig jaar

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties