Steeds meer Nederlanders maken serieus werk van vergroenen tuin

Gepost op 22-04-2024

Van de circa 5,5 miljoen tuinen in ons land ligt de helft vol met stenen, tegels en grind. Maar daar lijkt verandering in te komen. Steeds meer tuineigenaren denken serieus aan vergroenen: stenen en tegels eruit, groene planten, bloemen en struiken erin.
Dat blijkt ook uit de omzetcijfers van Tuinbranche Nederland. In 2023 hebben we met zijn allen 2,15 miljard euro uitgegeven aan tuinartikelen, zo’n vier procent meer dan in 2022. Dat komt deels door prijsverhogingen, “maar als we naar bijvoorbeeld de categorie bloemen & planten kijken, zien we onmiskenbaar dubbele groeicijfers”, zegt Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland.
“Uit recent onderzoek blijkt dat 30 procent van 2500 ondervraagde tuinbezitters de tuin wil vergroenen, en 30 procent antwoordt misschien. Dus daar zijn we heel blij mee.”
50 graden
Ook IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) ziet een groeiende belangstelling in het vergroenen van de tuin. “Een groene tuin is belangrijk in het snel veranderende klimaat”, zegt Noi Boesten van het IVN. “Een tegel wordt ’s zomers al gauw 50 graden. Een tuin met planten heeft een oppervlaktewarmte van 20 graden. Dus je werkt op die manier enorm aan de hittestress”, aldus Boesten vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Een bodem met planten en struiken neemt na een hoosbui ook meer water op. “Een vierkante meter tuin kan al snel tien badkuipen water per jaar opvangen en vasthouden. Dat is gigantisch. Als we daar allemaal aan meewerken, is dat een enorme wateropslag.”
En meer groen trekt ook vlinders, bijen en vogels. Boesten: “Het gaat slecht met de biodiversiteit, met insectensoorten in ons land zoals bijen en andere bestuivers als hommels en kevers. Met groen kun je een mooie route voor al die insecten aanleggen.”
Vraag naar informatie
Het IVN ontwikkelde daarom tuinpakketten die via gemeenten worden weggeven bij het inruilen van tegels. “Op onze website zien we ook dat steeds meer mensen zoeken naar informatie over het onderwerp vergroening.”
Tuinbranche Nederland heeft, om Nederland klimaatbestendiger te maken, de ambitie om de komende jaren 10 vierkante meter per tuin te vergroenen. “Als je dat 5,5 miljoen keer doet, heb je 55 miljoen vierkante meter. Precies de oppervlakte van Park De Hoge Veluwe. Dat zou toch geweldig zijn”, zegt Van der Heide niet zonder eigenbelang.
Wie in een woonwijk rondloopt, ziet soms ook heel veel voortuinen met alleen maar stenen, grind en tegels. Boesten daarover: “Ja, ik noem dat kattenbakwijken”, zegt hij lachend. “Ik snap het soms ook wel. Er zijn mensen die slecht ter been zijn en fysiek niet in staat zijn om een groene tuin te realiseren. Begrijp ik volkomen. Maar de mensen die het wel kunnen, doe het. En lukt het financieel niet helemaal, 50 procent van de Nederlandse gemeentes biedt regelingen aan om je daarbij te helpen.”
Volgens hem is het sowieso een misverstand dat een tuin vol stenen gemakkelijk en onderhoudsvrij is: “Stenen moet je ook een aantal keren per jaar schoonmaken.”


Lees het hele verhaal via NOS Nieuws: Steeds meer Nederlanders maken serieus werk van vergroenen tuin

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *